Een zeventigjarige Duitser is volgens het Filipijnse leger door moslimextremisten ontvoerd van zijn jacht. Zijn 59-jarige vriendin werd vermoord.

De terroristische groep Abu Sayyaf nam contact op met een lokale krant en liet via de telefoon een man met een Duits accent horen die om hulp vroeg van de Duitse ambassade.

Volgens Duitse media waren de schipper en zijn vriendin in 2008 voor Somalië ook al van hun jacht ontvoerd. Zij kwamen na ruim zeven weken weer vrij. Tegen de website Yacht.de zei de man in 2009 dat hij al meer dan dertig jaar op een schip woonde.

Soldaten vonden het jacht met het lijk van de vrouw zondag voor de kust van de zuidelijke provincie Sulu. Het gebied geldt als zeer gevaarlijk. Abu Sayyaf heeft daar vaker vakantiegangers en vissers ontvoerd om losgeld af te persen. Onder hen is ook een Nederlander, Ewold Horn, die sinds 2012 gegijzeld wordt.

Dit voorjaar werden twee Canadese gijzelaars onthoofd, omdat er geen of te weinig losgeld zou zijn betaald. Een Noor die tegelijk met hen ontvoerd werd, werd in september echter vrijgelaten.