Het Chinese parlement heeft maandag ingegrepen in Hongkong. Twee activisten in de stad die bij hun beëdiging als parlementariër weigerden het Chinese gezag te erkennen, mogen hun eed volgens het Nationale Volkscongres niet opnieuw afleggen.

De activisten kunnen daardoor in de praktijk geen zitting meer nemen in de wetgevende vergadering van de stad, het lokale parlement, meldt staatspersbureau Xinhua. Het duo had zich tijdens het afleggen van de eed op provocerende wijze uitgesproken voor onafhankelijkheid van Hongkong.

De activisten zworen tijdens de beëdiging trouw aan "de natie Hongkong". Ook droegen ze een spandoek bij zich met het opschrift: "Hongkong is niet China". Daarop werd de eed van het duo ongeldig verklaard.

Sympathisanten van het duo waren zondag in Hongkong de straat opgegaan om hun steun te betuigen. De zaak is in de stad nog voor de rechter, maar het oordeel van het Chinese parlement lijkt die zaak overbodig te maken.

Protesten

Zondag kwamen duizenden betogers in Hongkong in aanvaring met de politie. Ze gingen de straat op vanwege de bemoeienis uit Peking over de twee parlementsleden. De politie kreeg flessen toegeworpen en moest zelfs traangas gebruiken.

De meer dan achtduizend demonstranten die zondag de straat op gingen, willen minder invloed vanuit Peking. Hongkong maakt deel uit van China, maar geniet in enige mate autonomie.

De Chinese regering is fel tegen de onafhankelijkheid van Hongkong. De Chinese autoriteiten hebben gezegd dat mensen die pleiten voor de onafhankelijkheid gestraft mogen worden. Bij eerdere verkiezingen werden meerdere kandidaten uitgesloten, omdat ze niet konden bewijzen niet langer voor onafhankelijkheid te strijden.