Demonstranten zijn zondag opnieuw de straat opgegegaan in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Het past in een reeks van protesten sinds de dood van visverkoper Mohsin Fikri eind vorige maand.

Zijn dood is symbool geworden voor protesten tegen de manier waarop burgers behandeld worden door de politie en overheid.

Fikri kwam om het leven in de stad Al-Hoceima toen hij zijn vis, die door de politie in beslag was genomen, wilde terughalen uit een vuilniswagen. Hij werd doodgedrukt toen het persmechanisme van de vuilniswagen aanging.

Volgens persbureau Reuters hadden zich zo'n tweeduizend demonstranten verzameld in de hoofdstad.

De politie zou de vissen, een partij zwaardvissen, hebben ingenomen omdat die zouden zijn gevangen buiten het toegestane seizoen.

De demonstranten in Rabat liepen zondag vreedzaam richting het parlement. Ze zwaaiden met vlaggen en riepen leuzen gericht tegen de regerende elite. De aanwezige politie greep niet in. Sinds de protesten om de dood van Fikri begonnen, zijn in totaal elf mensen opgepakt. Acht van hen zijn gevangen genomen.

Ongewoon

Grote protesten zijn in Marokko heel ongewoon. Koning Mohammed VI bestuurt het land nog steeds met strakke hand.

Demonstraties van deze omvang zijn sinds 2011 niet meer voorgekomen in het Noord-Afrikaanse land. In Marokko kwam toen –net als in omringende landen- een soort Arabische lente op gang, maar daar werd door de overheid snel op gereageerd.