De FBI heeft zondag aan het Amerikaanse Congres laten weten achter het standpunt te blijven staan om Hillary Clinton niet te vervolgen vanwege haar e-mails.

De dienst blijft bij zijn conclusies van juli, schrijft FBI-directeur James Comey. Op 28 oktober liet de FBI weten opnieuw onderzoek te gaan doen, nadat er nieuwe e-mails waren opgedoken in een andere zaak.

Comey schrijft in de brief dat er geen nieuwe bevindingen zijn gedaan en dat daarom de uitspraak niet anders wordt. De brief komt twee dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De Democratische partij liet in een reactie weten blij te zijn. "We hebben er altijd vertrouwen in gehad dat de beslissing van juli niet zou worden herzien", schrijft Clintons woordvoerder Brian Fallon op Twitter. De brief van Comey is een tegenvaller voor de Republikeinen, die tijdens hun campagne veel gebruikmaakten van de e-mailaffaire.

Trump

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump reageerde sceptisch op de mededeling van Comey. "Het is onmogelijk om in acht dagen 650.000 nieuwe e-mails te beoordelen", zei hij tijdens een toespraak in Michigan.

"Hillary Clinton is schuldig. Zij weet het, de FBI weet het en het volk weet het." De Republikein riep zijn aanhangers op om Clinton in het stemhokje te straffen. Eerder op zondag stelde hij dat Clinton wordt "beschermd door een oneerlijk systeem".

Buitenlandse Zaken

Clinton gebruikte in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) een privéserver om haar zakelijke e-mails te versturen. Omdat privéservers gevoeliger zijn voor hackers dan overheidsservers, kon de FBI niet garanderen dat informatie niet in handen van buitenlandse overheden is gevallen.

Hoewel de Democratische presidentskandidaat altijd heeft ontkend geheime informatie te hebben verstuurd of ontvangen, stelde de FBI dat dit wel het geval was in 110 e-mails.

Ondanks dat Clinton vertrouwelijke informatie verzond of ontving via haar privéserver besloot de dienst niet tot vervolging over te gaan. Wel verweet de FBI haar "extreem onvoorzichtig" handelen.

De nieuwe e-mails die leidden tot het heropenen van het onderzoek werden gevonden op de computer van de ex-man van Clintons assistente Huma Abedin, Anthony Weiner. Weiner wordt verdacht van meerdere seksschandalen, waaronder het versturen van seksueel getinte berichten aan minderjarigen.

Kritiek

Nadat Comey op 28 oktober bekendmaakte het onderzoek naar de e-mails te heropenen leidde dit tot veel kritiek op zijn handelen. Verschillende politici verweten hem de verkiezingen te beïnvloeden.

De FBI voert al lange tijd het beleid om geen stappen te ondernemen kort voor de verkiezingen, als deze stappen de uitslag mogelijk kunnen beïnvloeden.