In Hongkong zijn zondag duizenden betogers in aanvaring gekomen met de politie, die flessen kreeg toegeworpen en zelfs traangas moest gebruiken.

De betogers gingen de barricade op vanwege de bemoeienis uit Peking over twee nieuw ingezworen parlementsleden in Hongkong.

De regering in Peking probeert te voorkomen dat beide parlementsleden zitting nemen. Zij hadden zich tijdens het afleggen van de eed op provocerende wijze voor onafhankelijkheid van Hongkong uitgesproken. Maandag neemt een Chinees comité een besluit of de parlementariërs de wet hebben geschonden.

Invloed

De meer dan 8.000 demonstranten die zondag de straat op gingen, willen minder invloed vanuit Peking. Hongkong maakt deel uit van China, maar geniet in enige mate autonomie.

Onafhankelijkheid

De regering in Peking is fel tegen de onafhankelijkheid van Hongkong. De Chinese autoriteiten hebben gezegd dat mensen die pleiten voor de onafhankelijkheid gestraft mogen worden.

Bij eerdere verkiezingen werden meerdere kandidaten uitgesloten, omdat ze niet konden bewijzen niet langer voor onafhankelijkheid te strijden.