Een Turkse rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de hoofdredacteur en acht journalisten van de anti-regeringskrant Cumhuriyet zaterdag verlengd.

Maandag werden de hoofdredacteur en journalisten gearresteerd op verdenking van terrorisme.

Cumhuriyet is een van de weinige overgebleven Turkse kranten die kritisch berichten over de regering.

De autoriteiten beschuldigen hoofdredacteur Murat Sabuncu en de andere werknemers ervan misdaden te hebben begaan namens Koerdische militanten en de organisatie van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. De Turkse regering beschouwt beide groepen als terreurorganisaties.

De Right Livelihood Foundation kende de redacteuren van Cumhuriyet in september nog een prijs toe voor hun ''moedige onderzoeksjournalistiek en toewijding aan de vrijheid van meningsuiting terwijl ze worden geconfronteerd met onderdrukking, censuur, gevangenschap en doodsbedreigingen''.

Zaterdag heeft de politie waterkanonnen en traangas gebruikt tegen een demonstrerende menigte in Istanbul, vlakbij het hoofdkantoor van Cumhuriyet.

Aanhangers oppositie verzamelen zich voor redactie Cumhuriyet
Aanhangers oppositie verzamelen zich voor redactie Cumhuriyet

HDP

Turkije heeft zaterdag nog negen politici van de Turks-Koerdische partij HDP gearresteerd. Dat meldt een woordvoerder van de partij zaterdag. Het gaat onder anderen om de voorzitters van de provinciale afdeling en van de districtsafdeling van de partij in de zuidoostelijke provincie Adana.

Vrijdag werden twaalf parlementsleden van de HDP gearresteerd die verdacht worden banden te hebben met de PKK. Ze zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan "terroristische propaganda''.

De EU en diverse Europese regeringen, waaronder de Nederlandse, hebben hun grote zorgen geuit over het oppakken van de politici.