De 39-jarige Spanjaard Juan Cuenca en de Roemeen Valentin Ion (62) zijn veroordeeld tot 34 jaar cel voor de moord op Ingrid Visser en Lodewijk Severein in mei 2013. De twee veroordeelden moeten aan de vier naaste familieleden een schadevergoeding betalen van in totaal 200.000 euro. Dat heeft het Provinciale Hof in Murcia bekendgemaakt.

Een tweede Roemeen, Constantin Stan, werd niet schuldig bevonden aan moord. Op het moment dat de Nederlanders om het leven werden gebracht was hij op de bovenverdieping van het huis.

De jury achtte wel bewezen dat hij medeplichtig was aan het in stukken snijden van de lichamen. Voor zijn aandeel kreeg Constantin S. vrijdag vijf maanden celstraf. Hij moet de nabestaanden van het Nederlandse stel in totaal 16.000 euro betalen.

Severein en Visser werden in mei 2013 op gruwelijke wijze vermoord in een afgelegen landhuis. Hun verminkte lichamen werden twee weken na de moord gevonden in een citroenboomgaard in Alquerias, op vijf kilometer afstand van Murcia.

Juan Cuenca was financieel manager bij de volleybalclub CAV Murcia waarbij Visser van 2009 tot 2011 speelde.

Hij had een zakelijk geschil met het Nederlandse stel. Een vierde verdachte in de zaak (Serafin de Alba), de eigenaar van de boomgaard waar de lichamen van Severein en Visser werden begraven, werd vrijgesproken door de jury.

Hoger beroep

Het OM had reeds hoger beroep aangekondigd tegen de uitkomst in de zaken tegen Stan en De Alba. De familie en nabestaanden van Visser en Severein laten weten er kennis van te hebben genomen dat de maximaal haalbare celstraf is opgelegd.

''We zijn in afwachting van de beslissing van het openbaar ministerie met betrekking tot het instellen van hoger beroep. Deze uitspraak is in lijn met de verwachting die de beide families van Ingrid en Lodewijk hiervan hadden.''