Tienduizenden conservatieve moslims hebben vrijdag in Jakarta gedemonstreerd tegen de gouverneur van de Indonesische hoofdstad. Ze beschuldigen Basuki Tjahja Purnama van het beledigen van de Koran.

 Hij had volgens de demonstranten als christen zijn mond moeten houden over Koranverzen.

''Ahok moet worden vastgezet'', riepen de in het wit geklede betogers. Ahok is de bijnaam van de gouverneur. Hij hoopt volgend jaar te worden herkozen. Enkele politieke tegenstanders proberen kiezers met religieuze argumenten er echter van te weerhouden op hem te stemmen. Moslims zouden niet op niet-moslims mogen stemmen.

Ahok vindt dat onzin en citeerde zelf uit het heilige boek van de islam om zijn punt te maken. Volgens de mensen die de straat op zijn gegaan, heeft hij daar het recht niet toe.

Politie

Veel scholen en bedrijven in Jakarta hebben uit vrees voor ongeregeldheden hun deuren gesloten. Politie en leger hebben zo'n 18.000 manschappen ingezet om de protesten in goede banen te leiden.

De politie onderzoekt de uitlatingen van de gouverneur, maar de demonstranten zijn er niet gerust op dat dit tot een zaak zal leiden. Hoofdvraag is of Ahok zich schuldig heeft gemaakt aan godslastering. Zelf vindt hij dat absoluut niet. ''Waarom zou ik met opzet de Koran beledigen, die ik zelf ook heb bestudeerd?'', vroeg Ahok retorisch. Hij voegde eraan toe dat veel mensen uit zijn eigen omgeving moslim zijn.

Verkiezingen

Zonder steun uit islamitische hoek kan de gouverneur zijn herverkiezing vergeten. Indonesië is het grootste islamitische land ter wereld en de meeste inwoners hangen een gematigde islam aan. Het protest van vrijdag is georganiseerd door het radicale Islamitische Verdedigingsfront.

President Joko Widodo heeft intussen opgeroepen tot kalmte. Wat hem betreft moet het dagelijks leven in de stad met zo’n 10 miljoen inwoners gewoon doorgaan.