De Zuid-Koreaanse president Park Geun-Hye heeft gezegd dat ze volledig meewerkt aan een onderzoek van de openbaar aanklagers naar de inmenging in regeringszaken door haar vertrouwelinge Choi Soon-sil. 

Park ging vrijdag opnieuw diep door het stof voor het politieke schandaal waarin haar regering is verwikkeld. Choi is net als een andere medewerker van Park gearresteerd.

De president wil dat aanklagers duidelijk krijgen wat er precies is gebeurd en moeten zorgen dat de verantwoordelijken, inclusief haarzelf, moeten worden gestraft als ze schuldig zijn.

"Ik ben hier schuld aan en ben bereid mijn verantwoordelijkheid te nemen", zei een emotionele Park. "Ik lig 's nachts wakker van berouw." Ze bood vorige week al haar excuses aan, maar zei toen dat de invloed van Choi beperkt was geweest.

Video

Ongeloofwaardig

De oppositie noemde het optreden van Park ongeloofwaardig. "De president moet zich niet meer met staatszaken bemoeien", zei Choo Mi-ae, de leider van de Democratische Partij van Korea, die pleit voor haar aftreden.

Woensdag stelde Park Kim Byong-joon aan als nieuwe premier. Ook stelde zij een nieuwe minister van Financiën aan. Het was de grootste politieke verandering sinds het begin van het schandaal.