De Turkse politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee medevoorzitters van de pro-Koerdische partij HDP en negen andere Turkse parlementariërs van die partij opgepakt.

Zij worden beschuldigd van 'het weigeren om een verklaring af te leggen over misdaden die verband houden met terroristische propaganda'.

Eerder zeiden advocaten van de HDP dat vijftien parlementariërs zijn vastgezet, maar het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken ontkrachtte dat. Zij melden dat elf HDP-partijleden vastzitten en dat een arrestatiebevel voor twee anderen, die zich in het buitenland bevinden, is uitgevaardigd.

De Turkse politie viel in Ankara het huis binnen van medepartijleider Selahattin Demirtas, alsmede het hoofdkantoor van de partij in de hoofdstad. De politie heeft volgens getuigen de straat waar het hoofdkantoor aan ligt afgesloten.

In de stad Diyarbakir, waar vooral Koerden wonen, werd de anderen leider Figen Yuksekdag opgepakt. In Diyarbakir was het vrijdagochtend onrustig na de arrestaties. In de buurt van het politiebureau waar een aantal van de gearresteerde politici naartoe zijn gebracht ging een bom af. Daarbij raakten zeker zes mensen mensen gewond.

Video: In Den Haag protesteerden Koerden tegen de arrestaties

Koerden houden nachtelijke demonstratie in Den Haag
38
Koerden houden nachtelijke demonstratie in Den Haag

Grondwetswijziging

In mei stemde het Turkse parlement in met een grondwetswijziging die het mogelijk maakte de onschendbaarheid van parlementsleden in Turkije af te schaffen.

Volgens critici is de wetswijziging vooral door president Recep Tayyip Erdogan bedacht om de pro-Koerdische partij HDP aan te pakken. De president zegt dat die partij een spreekbuis is van de PKK.

Gevangenis

De HDP zei al eerder te vrezen dat door de wetswijziging een groot deel van de partijleden in de gevangenis zouden belanden voor de uitspraken die zij in het verleden hebben gedaan.

In het parlement heeft HDP 59 zetels. De partij van Erdogan, de AK-partij, heeft 317 zetels.