Voor de kust van Libië zijn bij twee schipbreuken 239 migranten om het leven gekomen. Dat zegt de Verenigde Naties donderdag.

Volgens Carlotta Sami, woordvoerder bij VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is die informatie bevestigd door twee overlevenden die aan land zijn gebracht bij het Italiaanse eilandje Lampedusa.

Leonard Doyle, woordvoerder bij de Internationale Organisatie voor Migratie meldt dat dit jaar tot dusver 4.220 mensen zijn omgekomen bij hun oversteek over de Middelandse Zee.

Vorige maand maakte de UNHCR nog bekend dat zij uitgaat van het meest dodelijke jaar voor vluchtelingen ooit. In 2015 overleden in totaal 3.771 mensen tijdens hun reis. Nu is dat aantal de 4.000 dus al gepasseerd.

Akkoord

Sinds het vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije proberen migranten en vluchtelingen vaker via Libië naar Italië te varen. Volgens de UNHCR is dat een gevaarlijke zeeroute en overleeft één op de 47 mensen die overtocht niet. Vorig jaar, voordat het akkoord gesloten werd, ging de route van veruit de meeste vluchtelingen via Turkije naar Griekenland. 

Een woordvoerder van de VN-organisatie sprak eerder over "smokkelen op bijna industriële schaal". Mensensmokkelaars zouden vaak meerdere, ongeschikte, boten tegelijk de zee op sturen, waardoor reddingsdiensten de handen vol hebben. Ook is het dan moeilijker om een groot gebied in de gaten te houden. Daarnaast worden de omstandigheden op zee met de winter in aantocht steeds gevaarlijker.