Een grote rechtszaak in België tegen leden van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK lijkt van de baan. De rechtbank in Brussel heeft donderdag alle verdachten buiten vervolging gesteld. Het Openbaar Ministerie kan nog wel in beroep gaan tegen deze beslissing.

Het OM wil 36 mensen en bedrijven berecht zien voor deelname aan activiteiten van een terroristische organisatie. De rechtbank ziet het Turks-Koerdische conflict echter als een gewapend conflict waarop de terrorismewetgeving niet van toepassing kan zijn.

Bij een grootschalige actie in 2010 pakte de politie tijdens huiszoekingen bij Koerdische instellingen in Brussel, Dendermonde, Antwerpen, Verviers, Namen, Leuven en Luik verdachten op.

Het onderzoek was al in 2006 begonnen nadat het federaal parket had vastgesteld dat de PKK in België en andere West-Europese landen op grote schaal Koerden ronselden voor trainingskampen in Irak en Griekenland.

Het Belgische OM verdenkt de organisatie verder van het fabriceren en verhandelen van valse identiteitsdocumenten. Ze zou zich ook schuldig maken aan afpersing.

In 60 seconden: De PKK
In 60 seconden: De PKK

Animatie door In60seconds