Een onderzoek naar de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma wijst uit dat de president zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan corruptie.

De conclusies zijn afkomstig van een Zuid-Afrikaanse anti-corruptie-orgaan, meldt de BBC. In het rapport wordt geadviseerd om een onafhankelijk commissie in te stellen die de kwesties gaat onderzoeken. 

Zuma wordt al jaren van corruptie verdacht, maar ontkende altijd schuldig te zijn. Al enige tijd neemt de druk toe op de Zuid-Afrikaanse president en veel partijen eisen zijn vertrek. 

De voorman van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse oppositiepartij riep eerder al om het aftreden van Zuma. Diens ANC-partij is volgens oppositieleider Mmusi Maimane in handen geraakt van schatrijke vrienden van de president. Ondermeer onderminister Mcebisi Jonas van Financiën onthulde eerder dat de vermogende familie Gupta hem het ministerschap op zijn departement had aangeboden.

Als gevolg van de conclusies van het anti-corruptieorgaan gingen woensdag weer duizenden mensen in Zuid-Afrika de straat op om het aftreden van Zuma te eisen. De politie greep in met waterkannonen.

Video: Leden Economische Vrijheidsstrijders protesteren tegen Zuma