Kenia trekt zijn militairen terug uit de VN-vredesmissie in Zuid-Soedan (UNMISS). De regering in Nairobi heeft dat woensdag laten weten. 

Kenia is boos over het besluit van de Verenigde Naties om de Keniaanse commandant van de vredesmacht te ontslaan.

De Keniaanse commandant is vervangen, omdat VN-militairen die in Zuid-Soedan burgers moesten beschermen niet op de juiste wijze handelden bij een geweldsuitbarsting in de hoofdstad Juba in juli dit jaar.

De Nederlandse generaal-majoor buiten dienst Patrick Cammaert, die in opdracht van de VN het geweld in Juba heeft onderzocht, oordeelde dinsdag dat de VN-militairen zich 'risicomijdend' hadden opgesteld. Er was een compleet gebrek aan leiderschap, de blauwhelmen waren slecht voorbereid en de samenwerking tussen de verschillende onderdelen van de missie was gebrekkig.

Doden

In drie dagen kwamen volgens voorzichtige schattingen 73 mensen om het leven door de geweldsuitbarsting in Juba. Een deel van de slachtoffers viel op VN-terreinen, waar burgers juist veiligheid zochten. Op een van die terreinen werden in totaal 180 gebouwen geraakt door kogels, mortiergranaten en ander wapentuig.

De vredesmacht voor Zuid-Soedan bestaat uit circa 13.000 militairen. De VN-missie is in 2011 gevormd. Zuid-Soedan werd toen onafhankelijk van Soedan.

Het is niet bekend hoeveel Keniaanse militairen er op dit moment deel uitmaken van de troepenmacht, aldus de BBC. Eerder waren dat er circa duizend. Verder leveren onder meer China, India en Nepal militairen voor UNMISS.