De Zuid-Koreaanse president heeft woensdag Kim Byong-joon aangesteld als nieuwe premier terwijl het onrustig is in de politiek na een schandaal waarbij de president betrokken is.

Kim was een adviseur van oud-president Roh Moo-hyun.

Het is momenteel onrustig in de Zuid-Koreaanse politiek. De president van het land, Park Geun-hye, is in een schandaal verwikkeld. Een vriendin van haar heeft zich waarschijnlijk bemoeid met staatszaken. Ze herschreef toespraken van de president en heeft mogelijk geheim materiaal in handen gehad.

Daarnaast zou de vertrouweling de goede band die ze met de president had gebruiken om geld van bedrijven te kunnen krijgen. Het leidde tot protesten in Zuid-Korea waarbij onder meer het aftreden van Park werd geëist.

Park bood dinsdag haar excuses aan voor de toegang die ze haar goede vriendin, Choi Soon-sil, gaf tot toespraken tijdens de eerste maanden dat ze president was.

Minister

Park stelde naast een nieuwe premier ook een nieuwe minister van Financiën aan. Het is de grootste politieke verandering sinds het begin van het schandaal.

In Zuid-Korea heeft de premier een rol die lijkt op die van de vice-president in de Verenigde Staten. Als de president komt te overlijden of opstapt, neemt de premier de rol van de president over.