De regering van Venezuela heeft dinsdag als blijk van goede wil vijf politieke activisten vrijgelaten. 

De oppositieleden zaten onder meer vast voor het verspreiden van 'propaganda' die de socialistische regering onwelgevallig was. Hun vrijlating volgt op de gesprekken die de regering en de oppositie van het Zuid-Amerikaanse land zijn begonnen om een diepe politieke crisis te bezweren.

"De eerste politieke gevangenen zijn bevrijd", juichte oppositieleider Jesus Torrealba op Twitter. Hij voegde er later in een interview aan toe dat dit slechts een eerste stap is.

Zo'n honderd mensen zouden nog altijd vastzitten omdat ze tegen president Nicolas Maduro zijn. "De vrijlatingen moeten doorgaan", zei Torrealba. "Ze moeten ons het referendum teruggeven, of de presidentsverkiezingen vervroegen."

Stokje steken

Tegenstanders van Maduro proberen de president via een referendum af te zetten. De kiescommissie heeft daar echter een stokje voor gestoken omdat met handtekeningen zou zijn geknoeid.

De oppositie besloot dinsdag ook even geen olie op het vuur te gooien om de gesprekken, waarbij het Vaticaan optreedt als bemiddelaar, een kans te geven. Zo werd een geplande mars naar het presidentieel paleis in Caracas afgelast.