Elf mensen zijn dinsdag opgepakt in Marokko na de dood van de visverkoper Mohsin Fikri. Onder wie twee agenten. Dat heeft de Marokkaanse aanklager laten weten. 

Dat meldt AFP.

Fikri kwam vrijdag om het leven toen hij zijn vis, die door de politie in beslag was genomen, wilde terughalen uit een vuilniswagen. Hij werd doodgedrukt toen het persmechanisme van de vuilniswagen aanging.

De personen worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Fikri en vervalsing van documenten.

Na de dood van Fikri wordt er al vier dagen achtereen geprotesteerd in heel Marokko. Duizenden mensen gingen de straat op om te demonstreren tegen de manier waarop burgers behandeld worden door politie en overheid.

Bekijk beelden van de demonstraties:

Ongewoon

Grote protesten zijn in Marokko heel ongewoon. Koning Mohammed VI bestuurt het land nog steeds met strakke hand. In 2011 kwam er in Marokko -net als in omringende landen- een soort Arabische Lente op gang, maar daar werd door de overheid snel op gereageerd. Hervormingen werden snel doorgevoerd, waardoor de protesten afzwakten. De huidige protesten zijn de grootste sinds die korte Arabische Lente in 2011.

Niet alleen op straat wordt geprotesteerd. Ook op sociale media is de stroom protesten en kritiek onophoudelijk. De kritiek richt zich op de zogenoemde Makhzen, een term waarmee het Marokkaanse koningshuis, elite en de top van het leger wordt bedoeld.