Opnieuw zijn er massale protesten in Marokko in verband met de dood van een visverkoper op vrijdag. Voor de vierde dag op rij gingen mensen maandag de straat op.

In het noorden van Marokko protesteerden duizenden mensen tegen de manier waarop burgers behandeld worden door politie en overheid.

Verkoper Mohsin Fikri kwam vrijdag om het leven in de stad Al-Hoceima toen hij zijn vis, die door de politie in beslag was genomen, wilde terughalen uit een vuilniswagen. Hij werd doodgedrukt toen het persmechanisme van de vuilniswagen aanging.

De politie zou de vissen, een partij zwaardvissen, hebben ingenomen omdat die zouden zijn gevangen buiten het toegestane seizoen, volgens Marokkaanse media.

Koning

In een poging om de gemoederen tot bedaren te brengen, gaf koning Mohamed de minister van Binnenlandse Zaken de opdracht om de familie van de verkoper te bezoeken en condoleerde hij de familie maandag op afstand. De koning zelf is niet in Marokko aanwezig omdat hij op staatsbezoek is in Tanzania.

De Ministeries van Justitie en van Binnenlandse Zaken zijn een onderzoek gestart naar de dood van de man en hoe het persmechanisme in werking is gezet. Veel mensen die protesteren zijn ervan overtuigd dat het mechanisme in opdracht van de politie is aangezet en eisen gerechtigheid.

Ongewoon

Grote protesten zijn in Marokko heel ongewoon. Koning Mohammed VI bestuurt het land nog steeds met strakke hand. In 2011 kwam er in Marokko -net als in omringende landen- een soort Arabische Lente op gang, maar daar werd door de overheid snel op gereageerd. Hervormingen werden snel doorgevoerd, waardoor de protesten afzwakten. De huidige protesten zijn de grootste sinds die korte Arabische Lente in 2011.

Niet alleen op straat wordt geprotesteerd. Ook op sociale media is de stroom protesten en kritiek onophoudelijk. De kritiek richt zich op de zogenoemde Makhzen, een term waarmee het Marokkaanse koningshuis wordt bedoeld.