Regering en oppositie Venezuela matigen toon

Vertegenwoordigers van de regering en de oppositie in Venezuela hebben zich na een eerste ronde verkennende besprekingen onder bemiddeling van het Vaticaan bereid verklaard tot verdere gesprekken om een politieke crisis te bezweren. 

De partijen besloten vier werkgroepen te vormen. Die zullen zich buigen over kwesties als rechtsorde en nationale soevereiniteit, mensenrechten en herstelbetalingen aan slachtoffers, de economie en het wekken van vertrouwen en het schema van verkiezingen, zei Celli.

Ook zal de kwestie van politieke gevangenen worden bekeken. Volgens de oppositie vindt een volgende formele ronde van besprekingen plaats op 11 november.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Tom Shannon is ook in Venezuela, om de dialoog te ondersteunen.

Ideologisch conflict

De VS zijn al meer dan tien jaar in een ideologisch conflict verwikkeld met de socialistische regering van het Zuid-Amerikaanse land. Het herstel van de Amerikaanse betrekkingen met Cuba moet helpen de de kloof te verkleinen.

Venezuela kampt door de gekelderde olieprijzen met een diepe economische crisis. President Maduro zegt dat de oppositie en het bedrijfsleven met steun van Washington tegen hem samenspannen om hem met een ''economische oorlog'' ten val te brengen.

De oppositie staat er op dat de regering tientallen politieke gevangenen vrijlaat en besluiten van het congres respecteert. Ook houdt de oppositie vast aan een referendum om Maduro uit zijn ambt te zetten.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie