Italiaanse autoriteiten helpen zeker vijftienduizend mensen die dakloos zijn geraakt na de aardbeving zondag. Er vielen geen doden bij de zwaarste aardbeving in bijna veertig jaar in Italië.

De Italiaanse regio Umbrië werd zondag getroffen door een zware aardbeving met een magnitude 6.6. Het was de derde krachtige aardbeving die Italië recentelijk trof.

Ruim 4.000 mensen uit de regio van Norcia zijn in hotels langs de Adriatische kust ondergebracht. Vijfhonderd anderen zijn ondergebracht in accommodaties aan het Trasimeense Meer. Ook worden meer dan tienduizend mensen opgevangen in sporthallen en tenten.

Een groot deel van de huizen in de regio raakte beschadigd of onbewoonbaar. Maandag bleven scholen in Rome en andere delen van het land gesloten, zodat kan worden nagelopen of de gebouwen veilig genoeg zijn.

Minister-president Matteo Renzi heeft toegezegd dat iedere beschadigde woning zal worden hersteld.

Video: Inwoners Centraal-Italië verlaten huizen na aardbeving

Gevolgen

Veel lokale inwoners van de getroffen plaatsen vinden onderdak bij bekenden in afwachting van de autoriteiten om te mogen terugkeren naar hun huizen.

In de centraal-Italiaanse regio zijn sinds zondag al honderden naschokken gevoeld.

Experts noemen het opmerkelijk dat de beving van zondag niet heeft geleid tot dodelijke slachtoffers. Bij de aardbeving van 24 augustus kwamen bijna driehonderd mensen om het leven.

1980

De beving van zondag was de zwaarste sinds een beving van 6.9 magnitude in het zuiden van Italië in 1980: daarbij vielen destijds ruim 3.000 doden.