Zuid-Afrikaanse minister van Financiën toch niet vervolgd

De Zuid-Afrikaanse minister van Financiën Pravin Gordhan wordt toch niet vervolgd voor corruptie. De openbaar aanklager liet maandag de aanklachten vallen.

Het bericht dat Gordhan zou worden vervolgd leidde tot economische onrust in het Afrikaanse land. Het land verkeert al enige tijd op de rand van een financiële afgrond.

Gordhan zou deze week moeten voorkomen vanwege het goedkeuren van het vervroegde pensioen van een belastingcommissaris. Deze persoon huurde hij vervolgens in als consultant, wat de Zuid-Afrikaanse belastingdienst zo'n 1,1 miljoen rand (ruim 73.000 euro) kostte.

Ook zou Gordhan samen met drie anderen een speciale eenheid te hebben opgericht binnen de belastingdienst om president Jacob Zuma en andere leden van de ANC te bespioneren.

Kritisch

De minister bleef volhouden dat de aanklachten politiek gemotiveerd waren. Gordhan is al tijden kritisch over de regerende ANC-partij en president Zuma.

Het vrijspreken van Gordhan is een tegenslag voor Zuma. De aanklacht zou een poging van de president zijn om af te komen van Gordhan.

In december werd Gordhan voor de tweede keer benoemd op de post van Financiën.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie