De enorme hoeveelheid vuurwerk die werd afgestoken tijdens de viering van het hindoeïstische feest van licht, Diwali, heeft maandag voor een dikke laag smog gezorgd in de Indiase hoofdstad New Delhi.

Er zit bijna tien keer meer fijnstof in de lucht dan veilig wordt geacht, schrijft de BBC.

Op Twitter worden veel foto's gedeeld van de luchtvervuiling. De concentratie PM10 - fijnstofdeeltjes kleiner dan 10 micrometer in doorsnee - steeg tot 999 per kubieke meter. Een niveau boven de 100 wordt als onveilig beschouwd.

De Indiase autoriteiten waarschuwden voor zondag al dat de viering van Diwali problemen kon veroorzaken, onder meer vanwege de luchtvochtigheid. In de aanloop naar de feestdag werden mensen opgeroepen terughoudend te zijn met vuurwerk, maar daarvan lijken weinig mensen zich iets te hebben aangetrokken.

Rijverbod

New Delhi kampt vaker met smog. De grootste vervuilers in de stad zijn steenkoolcentrales, auto- en vrachtverkeer, vuilverbranding en steenfabrieken. Ook vuren waarop wordt gekookt en waarmee huizen worden verwarmd, geven veel luchtvervuiling.

De regering besloot vorig jaar een afwisselend rijverbod in te voeren voor auto's met een even dan wel oneven kenteken. In New Delhi wonen ongeveer 17 miljoen mensen.