Koningspaar begint staatsbezoek Australië met traditionele ceremonie

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn maandag begonnen aan hun staatsbezoek aan Australië. In de stad Perth werd het paar verwelkomd met een traditionele rookceremonie door Aboriginals.

Maandag bezoekt het koningspaar nog het Western Australian Maritime Museum in Perth, waar koning Willem-Alexander de Dirck Hartogh-schotel zal onthullen. De schotel werd ruim 400 jaar geleden achtergelaten door Hartogh tijdens een VOC-missie.

Het koningspaar maakt ook kennis met de Nederlandse gemeenschap in Australië. Tussen 1947 en 1971 zijn ongeveer 160.000 Nederlanders naar het land verhuisd.

Na Perth worden de steden Canberra, Sydney en Brisbane bezocht. Woensdag ontmoeten de koning en koningin de Australische minister-president Malcolm Turnbull. De premier en het koningspaar zullen het MH17-monument bezoeken en spreken met vertegenwoordigers van Australische hulpdiensten die hielpen na de vliegramp.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders reist mee met het koningspaar tijdens het staatsbezoek. Met het bezoek van het koningspaar starten minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) en minister Henk Kamp (Economische Zaken) gelijktijdig een handelsmissie in Australië.
 

Video: Koningspaar begint staatsbezoek Australië met traditionele ceremonie

Nieuw-Zeeland

Willem-Alexander en Máxima blijven nog tot 4 november in Australië. Daarna doen ze van 7 november tot en met 9 november Nieuw-Zeeland aan voor een staatsbezoek.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie