Duizenden mensen protesteren in Marokko na dood visverkoper

Duizenden mensen zijn zondag in Marokko op verschillende plekken de straat opgegaan om te demonstreren na de dood van visverkoper Mohsin Fikri.

Fikri kwam vrijdag om het leven toen hij zijn vis, die door de politie in beslag was genomen, wilde terughalen uit een vuilniswagen. Hij werd doodgedrukt toen het persmechanisme van de vuilniswagen aanging.

De protesten, die vooral gaan om machtsmisbruik door de overheid en oneerlijke behandeling van onder meer kleine ondernemers, begonnen in de stad Al-Hoceima, waar het voorval plaatsvond. Ze breidden zich zaterdag en zondag uit naar onder meer Casablanca en hoofdstad Rabat, meldt BBC.

De politie zou de vissen, een partij zwaardvissen, hebben ingenomen omdat die zouden zijn gevangen buiten het toegestane seizoen, volgens Marokkaanse media.

Koning

In een poging om de gemoederen tot bedaren te brengen, gaf koning Mohamed de minister van Binnenlandse Zaken de opdracht om de familie van de verkoper te bezoeken. De koning zelf is niet in Marokko aanwezig omdat hij op staatsbezoek is in Tanzania.

De Ministeries van Justitie en van Binnenlandse Zaken zijn een onderzoek gestart naar de dood van de man en hoe het persmechanisme in werking is gezet. Veel mensen die protesteren zijn ervan overtuigd dat het mechanisme in opdracht van de politie is aangezet en eisen gerechtigheid.

Grote demonstraties zijn zeldzaam in Marokko. In 2011 gingen mensen de straat op om hervormingen te eisen. Dit leidde ertoe dat de koning een deel van zijn macht afstond aan een gekozen regering. Om te voorkomen dat opnieuw protesten zouden uitbreken, werden toen ook meer veiligheidsmaatregelen genomen.

Tunesië

De dood van Fikri en de demonstraties vertonen gelijkenissen met de manier waarop in Tunesië de Jasmijnrevolutie begon. Toen ontstonden demonstraties tegen de overheid nadat een jonge man zichzelf in brand stak uit wanhoop omdat de politie het fruit en de groenten die hij verkocht in beslag had genomen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie