In Rome blijven de scholen maandag dicht. De autoriteiten hebben daartoe besloten na de zware aardbeving van zondag in het midden van Italië.  

De schokken waren in de hoofdstad te voelen. De Romeinse burgemeester Virginia Raggi liet zondag via Facebook weten dat de schade niet ernstig is, maar dat de schoolpanden wel eerst moeten worden geïnspecteerd.

In Rome hielden een aantal kerken en openbare gebouwen de deuren enige tijd gesloten voor inspectie. Ook de Sint-Pietersbasiliek is gecontroleerd, maar de basiliek bleek niet beschadigd door het natuurgeweld. De diensten op de twee metrolijnen die voor technisch onderzoek waren gesloten, zijn volgens Raggi inmiddels hervat.

De aardbodem in het gebied ten zuidoosten van Perugia is nog niet tot rust gekomen. Seismologen registreerden verscheidene naschokken.

Bij de aardbeving zijn enkele mensen gewond geraakt. Volgens premier Matteo Renzi zijn voor zover bekend nog geen doden gevallen.

Domino-effect

De Italiaanse seismoloog Gianluca Valensise vreest dat de aardbevingen de afgelopen tijd een desastreus domino-effect kunnen hebben met zware trillingen die elkaar uitlokken. 

Hij ziet een duidelijk verband tussen de aardbeving in augustus en de bevingen die daarna kwamen zoals afgelopen week en dit weekeinde. Hij wijst op de oneffenheden in de aardkorst langs de Apennijnen, de bergrug waarlangs de bevingen voorkomen.

''Een aardbeving met een kracht van zes of hoger, veroorzaakt spanningen in de aardkorst die langs die oneffenheden gaan en veroorzaken dat die barsten. Dit is waarschijnlijk wat wij hebben gezien sinds augustus.''

Video: Inwoners Centraal-Italië verlaten huizen na aardbeving