Rajoy kan door als premier van Spanje

Mariano Rajoy kan verder als premier van Spanje. Tijdens een stemming in het Spaanse parlement zaterdag waren meer leden voor dan tegen Rajoy. 

Daarmee lijkt een einde te komen aan een impasse in de Spaanse kabinetsformatie die al tien maanden duurde.

Rajoy's conservatieve Volkspartij (PP) won de laatste verkiezingen maar kon door de veranderde verhoudingen geen coalitie vormen. Dat kwam vooral door de socialisten van de PSOE die niet met hem in zee wilden. Nadat de leider van PSOE door zijn partij werd gedwongen op te stappen, kwam de weg vrij voor een nieuwe regering onder Rajoy.

In de stemming zaterdag schaarden 170 leden zich achter Rajoy terwijl 111 leden tegen hem stemden. 68 Parlementsleden, vooral zoals verwacht van de PSOE, onthielden zich.

De 61-jarige Rajoy kondigde aan donderdag met namen te komen van zijn kabinetsleden. Spaanse koning Felipe heeft Rajoy bij elkaar drie keer de opdracht gegeven om een regering te vormen.

Minderheidskabinet

Rajoy gaan nu met een minderheidskabinet aan de slag en zal veel moeten onderhandelen om zaken voor elkaar te krijgen. Het eerste onderwerp dat op de agenda staat is de begroting voor volgend jaar. 

''We hebben meer dan 300 dagen met demissionaire regering overleefd, maar we overleven niet met een regering die geen steun heeft en die met te veel obstakels te maken krijgt'', aldus Rajoy tegen parlementsleden.

Lees meer over:
Tip de redactie