Zeventien burgerdoden bij luchtaanval in Jemen

Bij een luchtaanval op een huis in de Jemenitische provincie Taiz zijn zaterdag zeker zeventien burgers gedood. Dat melden lokale bestuurders en bewoners in het district al-Salw.

In het gebied wordt gevochten tussen Houthi-rebellen en regeringstroepen, die gesteund worden door een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Taiz is de op twee na grootste stad in Jemen. Voor de oorlog in maart 2015 uitbrak telde de stad 300.000 inwoners.

Saudi-Arabië heeft vorige week de luchtaanvallen hervat na een wapenstilstand van drie dagen. Het bestand moest ruimte bieden aan organisaties die humanitaire hulp verlenen.

Bij de bombardementen van de coalitie komen geregeld burgers om het leven. Vorig jaar beschuldigden Artsen Zonder Grenzen, de VN en Amnesty International Saudi-Arabië ervan herhaaldelijk civiele doelen te bestoken.

Saudi-Arabië heeft daarop een onderzoek ingesteld naar de burgerdoden. Tijdens het conflict zijn onder meer scholen en ziekenhuizen verwoest door gevechtsvliegtuigen.

Overzicht: De burgeroorlog in Jemen

Vredesvoorstel

De verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi heeft zaterdag een vredesvoorstel van de Verenigde Naties verworpen. Volgens hem zou het akkoord een opmaat zijn voor meer oorlog en geweld.

Hadi zou volgens Reuters in het voorstel een deel van zijn macht moeten inleveren. Ook zou zijn vicepresident Ali Mushin al-Ahmar Ahmar zijn functie moet opgeven. Hadi ontvluchte Jemen toen de Houthi’s aan hun opmars bezig waren. Sindsdien verblijft hij in Saudi-Arabië. Hij wordt door de VN als de legitieme president gezien.

De Houthi's en troepen loyaal aan de voormalige president Ali Abdullah Saleh bezetten het grootse deel van Noord-Jemen, inclusief hoofdstad Sanaa.

Bij het slepende conflict in Jemen zijn al zeker tienduizend mensen om het leven gekomen. Honderdduizenden mensen hebben hun huis moeten ontvluchten.

Lees meer over:
Tip de redactie