Lutz Bachmann, de medeoprichter van de Duitse protestbeweging Pegida, is niet welkom in zijn nieuwe woonplaats op het Spaanse eiland Tenerife.

De 43-jarige Duitser is in september verhuisd naar het Canarische eiland. Het regionale parlement heeft hem nu tot ongewenst persoon verklaard. Met name de linkse partij Podemos heeft zich er sterk voor gemaakt Bachmann in Spanje tot ongewenst persoon te laten bestempelen.

Wat de concrete gevolgen van dat besluit zijn, is onduidelijk. "Die verklaring moet werken als een inenting, want deze persoon is net een virus", tekende de krant La Opinión de Tenerife op uit de mond van Podemos-politicus Fernando Sabaté. "Alsjeblieft: nooit meer racisme en fascisme."

"Wie kan het nou schelen waar je werkt en je levensonderhoud verdient, zolang je maar met rechte rug achter de zaak staat", reageerde Bachmann op Facebook.

Bachmann is een van de oprichters van Pegida. Hij leidde de organisatie tijdens de forse groei in 2014, toen in bakermat Dresden wekelijks tienduizenden mensen demonstreerden tegen de 'islamisering van het Avondland.'

Bachmann vertrok uit veiligheidsoverwegingen naar Tenerife. Hij zei dat zijn partner de druk in Dresden niet meer aankon. Het stel kreeg te maken met vandalisme en inbraakpogingen.

Hitler

De Pegida-voorman staat bekend om zijn afkeer van vluchtelingen. Hij bestempelde buitenlanders onder meer als uitschot, tuig en vuilnis. In januari 2015 vertrok Bachmann als leider nadat hij op een foto poseerde als Adolf Hitler. Hij keerde echter na ruim een maand weer terug.

Eerder deze maand was Bachmann wel aanwezig bij een Pegida-betoging in Dresden. De organisatie houdt nog wekelijks protestmarsen in de Oost-Duitse stad. Ook in Nederland organiseerde de beweging meerdere demonstraties.