FBI start nieuw onderzoek naar e-mails Hillary Clinton

De FBI start een nieuw onderzoek naar e-mails van Hillary Clinton. Het gaat om berichten die nog niet eerder bekend waren bij de dienst. Dat maakt James Comey, directeur van de FBI, vrijdag bekend.

Comey liet eerder in juli juist weten dat het onderzoek naar Clinton en haar privé was afgerond.

"In connectie met een ongerelateerde zaak, kwam de FBI achter het bestaan van e-mails die belangrijk kunnen zijn in het onderzoek", aldus Comey. Het gaat om e-mails die nog niet eerder bekend waren bij de FBI. Volgens NBC waren de e-mails echter ook niet achtergehouden door Clinton.

The New York Times meldt dat de e-mails zijn gevonden op een apparaat van Huma Abedin en haar ex-man Anthony Weiner. Abedin is een assistent van Clinton. Weiner, een voormalig Congreslid wordt verdacht van het sturen van seksueel getinte berichten aan een minderjarig meisje. Hoogstwaarschijnlijk is bij dat onderzoek het apparaat van de twee in beslag genomen door de FBI.

Duidelijkheid

Nadat Comey werd ingelicht over de nieuwe vondst, besloot hij dat er een nieuw onderzoek gedaan moet worden. Zo moet onder meer duidelijk worden of deze e-mails geheime informatie bevatten. De FBI kan verder nog weinig zeggen over het nieuwe onderzoek. Zo weet de dienst ook niet hoelang het zal duren voordat er meer duidelijkheid is.

De Clinton-campagne roept de FBI echter op om zo snel mogelijk met meer informatie te komen. John Podesta, de campagneleider voor Clinton, stelt dat Comey volledig en direct moet zijn over wat er op dit moment wordt onderzocht.

Niet gekend

Clinton zelf organiseerde vrijdagavond (lokale tijd) een persgesprek waarin zij stelde de uitkomst van het nieuwe onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. Zij denkt niet dat de conclusie die de FBI in juli trok om haar niet te vervolgen gaat herzien op basis van de nieuwe e-mails.

Zij bevestigde dat de FBI haar en haar campagneteam niet heeft gekend in het nieuwe onderzoek voordat de brief hierover naar het congres werd gestuurd.

In een nadere toelichting erkende FBI-directeur Comey dat hij niet kan bevestigen hoe groot het belang van de e-mails is. Maar hij voelde wel de noodzaak om openheid te geven over het feit dat er een mogelijk verband zou kunnen zijn tussen de e-mails op de telefoon van Weiner en Clinton.

Verkiezingen

Het nieuwe onderzoek komt onverwacht. De Amerikanen stemmen op 8 november voor een nieuwe president en de Democratische Clinton staat al geruimte tijd voor in de peilingen op haar concurrent Donald Trump.

Trump riep tijdens het eerste onderzoek dat Clinton niet mee zou mogen doen aan de presidentsverkiezingen vanwege haar e-mailgebruik. De Republikeinse kandidaat heeft de e-mails meerdere malen tegen Clinton gebruikt tijdens speeches en tijdens de presidentiële debatten.

Nu laat Trump in een reactie weten dat hij veel respect heeft voor de FBI nu zij de "verschrikkelijke fout" van Clinton wederom onderzoeken. Hij noemt toestand "erger dan Watergate", een groot afluisterschandaal in de Verenigde Staten wat uiteindelijke leidde tot het aftreden van president Richard Nixon in 1974.

"De corruptie bij Clinton is van ongekende schaal. We moeten zorgen dat zij haar criminele plannen niet meeneemt naar het Witte Huis", aldus Trump.

Video: Hoe werken de verkiezingen in de Verenigde Staten?

Geheime informatie

Clinton heeft als minister van Buitenlandse Zaken in de periode tussen 2009 en 2013 duizenden emails verzonden met haar privé-account, maar volgens de FBI bevatte slechts een klein deel geheime informatie. Een jaar tijd heeft het vorige onderzoek van de FBI geduurd.

In totaal 110 mails die werden verstuurd via Clintons privé-account bevatten geheime informatie. Acht daarvan waren ingedeeld als strikt geheim, 36 geheim en 8 vielen in de categorie vertrouwelijk.

Lees meer over:
Tip de redactie