'IS doodt 232 mensen bij Mosul'

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft woensdag bij Mosul in het noorden van Irak 232 mensen gedood. Een woordvoerder van de VN meldt vrijdag dat de slachtoffers burgers en voormalige leden van Iraakse veiligheidsdiensten zijn.

Volgens de woordvoerster van de VN weigerden de slachtoffers bevelen van strijders van IS op te volgen.

De terreurgroep zou inmiddels bijna achtduizend gezinnen hebben ontvoerd. IS zou de gezinnen bij de verdediging van Mosul als menselijk schild willen gebruiken.

Volgens CNN zijn duizenden huizen in Mosul verlaten. IS zou die gebruiken om er strijders in onder te brengen en voor het plaatsen van boobytraps. Enkele honderden IS-strijders zouden van Raqqa in Syrië naar Mosul zijn gereisd om te helpen bij de verdediging van Mosul.

Donderdag werd bekend dat tussen de achthonderd en negenhonderd strijders van Islamitische Staat (IS) sinds het begin van het offensief bij Mosul zijn gedood. Dat meldde de Amerikaanse generaal General Joseph Votel aan AFP.

Votel is een van de Amerikaanse generaals die in het gebied steun geeft aan de operatie. In september stuurde de VS zeshonderd extra militairen naar Mosul.

Opmars

Mosul is in handen van Islamitische Staat. Vorige week maandag begonnen het Iraakse leger en Koerdische eenheden aan een opmars naar de stad, met steun van onder anderen de Amerikanen en het Turkse leger.

Mosul is de op twee na grootste stad van Irak en van groot strategisch belang voor IS. Het is bijvoorbeeld de stad waar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 vanuit een moskee het kalifaat uitriep. De aanvallers hebben inmiddels enkele dorpen in de omgeving veroverd. Het Iraakse leger staat nu op enkele kilometers van de stadsgrens.

Sinds het begin van het Iraaks-Koerdische offensief tegen Mosul zijn volgens de Iraakse regering 12.000 mensen op de vlucht geslagen.

Volgens hulporganisaties leven de bewoners van Mosul tussen hoop en vrees. Enerzijds zien ze uit naar bevrijding, anderzijds komt het bijbehorende geweld steeds dichterbij.

Lees meer over:
Tip de redactie