Het toezicht op de walvisjacht door Japan wordt strenger, heeft de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) donderdag besloten.

Hoewel het al ruim dertig jaar verboden is om op walvissen voor commerciële doeleinden te jagen, vangt Japan nog altijd walvissen die zij zeggen nodig te hebben voor wetenschappelijk onderzoek.

De resolutie werd op een congres van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) aangenomen doordat een meerderheid (34) van de aanwezige landen toestemde. Zeventien landen, waaronder Japan, IJsland en Noorwegen, landen die nog op walvissen jagen, stemden tegen de resolutie, meldt AFP.

De resolutie werd opgesteld door Australië en Nieuw-Zeeland. Zij willen dat beter wordt gekeken naar walvisvaart onder het mom van wetenschappelijk onderzoek, zoals uitsluitend Japan op dit moment doet.

Niet bindend

De beslissing van de commissie is niet wettelijk bindend, maar de commissie geldt als een van de belangrijkste internationale organen die spreken over de jacht.

Japan zei woensdag tijdens het overleg ook dat het wil dat kleinschalige jacht door inwoners van kustdorpen wordt toegestaan. Het land zegt dat deze bevolkingsgroep al ruim dertig jaar geen toegang heeft tot een belangrijke voedselbron. Andere landen zijn echter fel tegen deze uitzondering.