Tussen de achthonderd en negenhonderd strijders van Islamitische Staat (IS) zijn sinds het begin van het offensief bij Mosul gedood, meldt de Amerikaanse generaal General Joseph Votel aan AFP.

Votel is een van de Amerikaanse generaals die in het gebied steun geeft aan de operatie. In september stuurde de VS zeshonderd extra militairen naar Mosul.

Mosul is in handen van Islamitische Staat. Vorige week maandag begonnen het Iraakse leger en Koerdische eenheden aan een opmars naar de stad, met steun van onder anderen de Amerikanen en het Turkse leger.

Mosul is de op twee na grootste stad van Irak en van groot strategisch belang voor IS. Het is bijvoorbeeld de stad waar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 vanuit een moskee het kalifaat uitriep. De aanvallers hebben inmiddels enkele dorpen in de omgeving veroverd. Het Iraakse leger staat nu op enkele kilometers van de stadsgrens.

Vlucht

Sinds het begin van het Iraaks-Koerdische offensief tegen Mosul zijn volgens de Iraakse regering 12.000 mensen op de vlucht geslagen.

Volgens hulporganisaties leven de bewoners van Mosul tussen hoop en vrees. Enerzijds zien ze uit naar bevrijding, anderzijds komt het bijbehorende geweld steeds dichterbij.

VN-woordvoerder Stéphane Dujarric zei eerder dat wordt verwacht dat 200.000 mensen op de vlucht zullen slaan in de beginfase van het offensief om Mosul. In het slechtste geval groeit dit aantal volgens hem tot een miljoen mensen.

Chemische wapens

De VN zei donderdag ook te vrezen voor chemische aanvallen nu de herovering van Mosul dichterbij komt. De VN heeft een groep van negentig Iraakse legerartsen getraind in het verzorgen van mensen die gewond zijn geraakt door aanvallen met chemische wapens, meldt AP.

Video: '12.000 Irakezen gevlucht bij Mosul sinds begin offensief'

'12.000 Irakezen gevlucht bij Mosul sinds begin offensief'
'12.000 Irakezen gevlucht bij Mosul sinds begin offensief'