Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar, twee pleitbezorgers van de Iraaks-Koerdische yezidivrouwen die werden ontvoerd door terreurorganisatie IS, hebben de Sacharov Mensenrechtenprijs 2016 gewonnen.

Dat is donderdag bekendgemaakt in het Europees Parlement in Straatsburg. Aan de prijs voor de vrijheid van denken, die op 14 december wordt uitgereikt, is 50.000 euro verbonden.

De twee vrouwen werden zelf in 2014 ontvoerd toen IS hun dorp Kocho, in de buurt van de Noord-Iraakse stad Sinjar, veroverde. Jihadisten misbruikten hen en vele anderen. Ze werden gebruikt als seksslaven.

De twee vrouwen werden zelf in 2014 ontvoerd toen IS hun dorp Kocho in de buurt van de Noord-Iraakse stad Sinjar veroverde. Jihadisten misbruikten hen, en duizenden anderen, als seksslaven.

Mensensmokkel

De twee wisten te ontsnappen, waarbij de achttienjarige Bashar ernstig gewond raakte door een landmijn. De vijf jaar oudere Basee was onlangs in de VN-Veiligheidsraad om het probleem van mensensmokkel aan te kaarten. Beiden verblijven nu in Duitsland, waar ze campagnes voeren voor onder meer mensenrechten en de yezidi's.

"Ze hadden ervoor kunnen kiezen een slachtoffer te zijn, maar kozen ervoor hun persoonlijk leed te gebruiken om alle vrouwen en meisjes die nog altijd in handen zijn van de terroristen te helpen, en te vechten voor gerechtigheid voor de slachtoffers van de genocide op de yezidi's", aldus de liberale parlementsfractie, die hen mede had gekandideerd.

Genomineerden

"Ik kan de moed en waardigheid die zij vertegenwoordigen niet onder woorden brengen", verklaarde parlementsvoorzitter Martin Schulz.

De twee andere genomineerden waren Mustafa Dzhemilev, een Oekraïense mensenrechtenactivist die opkomt voor de rechten van Krimtataren en Can Dündar, oud-hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet. Hij werd veroordeeld voor het onthullen van Turkse staatsgeheimen over wapensmokkel naar Syrië en leeft nu in ballingschap.

De Sacharovprijs werd in 1988 ingesteld door het Europees Parlement. De onderscheiding is vernoemd naar de in 1989 gestorven Sovjetdissident en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov. Vorig jaar kreeg de Saudische blogger, schrijver en activist Raif Badawi de prijs. Nelson Mandela was een van de eerdere winnaars.