De Vietnamese douane heeft in de haven van Ho Chi Minhstad bijna een ton ivoor onderschept. Het is de derde grote vangst in een maand tijd.

De lading zat verstopt tussen boomstammen, meldt de douane donderdag. Dit is een gebruikelijke wijze om ivoor te smokkelen.

Vietnam is een populaire doorvoerplaats voor de slagtanden. Smokkelaars gebruiken het land om het materiaal van Afrika naar de andere delen van Azië te brengen. In China is ivoor populair als decoratie of voor de verwerking in medicijnen, maar ook in Vietnam zelf zijn de slagtanden in trek.

"Deze lading was niet alleen voor Vietnam bedoeld", zegt een douaneofficier tegen AFP. "Waarschijnlijk was de lading op weg naar China."

Volgens lokale media is de lading afkomstig uit de Keniaanse stad Mombassa en was de beoogde eindbestemming Maleisië. De vracht brengt het totale aantal onderschepte ivoor deze maand op 3,5 ton.

Zwarte handel

Vietnam verbood de ivoorhandel in 1992, maar winkels in het land verkopen nog steeds ivoor van voor die tijd. Bovendien kan de zwarte handel welig tieren vanwege de zwakke handhaving.

Vietnam houdt op 17 en 18 november een internationale conferentie over de illegale handel in producten afkomstig van bedreigde diersoorten.