Een nieuwe studie bevestigt de theorie dat de wereldwijde hiv- en aids-epidemie zijn oorsprong vond in New York gedurende de jaren zeventig. Het virus was al veel langer actief voordat de ziekte voor het eerste in de jaren tachtig werd ontdekt in de Amerikaanse stad.

Onderzoekers maakten genetische analyses van bevroren bloedmonsters van patiënten afkomstig uit de tijd dat hiv en aids nog niet herkend konden worden.

Aan diverse Amerikaanse media vertelt onderzoeker van de universiteit van Arizona Michael Worobey waarom het virus in New York zich zo snel kon verspreiden. "Het virus kwam terecht in een bevolkingsgroep waarbij het razend snel overgebracht kon worden, daardoor werden veel mensen in een snel tempo besmet waardoor het voor het eerst de aandacht van de wereld kreeg."

Het onderzoek wijst erop dat hiv aan het begin van de twintigste eeuw van apen op mensen is overgebracht in Afrika. Daarna zou het van de Cariben terecht zijn gekomen in New York. Vervolgens zou het virus in 1976 in San Francisco op grote schaal zijn uitgebroken. Pas daarna kwam het virus terecht in Europa, Azië en Australië.

'Patient zero'

Het onderzoek ontkracht de theorie dat het virus is verspreid door de Frans Canadese man Gaétan Dugas. Als zogeheten 'patient zero' werd hij aangewezen verantwoordelijk te zijn voor de Amerikaanse aids-epidemie. Volgens de de onderzoekers had Dugas een virusstam in zijn bloed dat al circuleerde in New York voordat hij daar horecagelegenheden voor homoseksuelen bezocht.