De regering van Gambia heeft dinsdag gezegd zich te willen terugtrekken uit het Internationale Strafhof. Het land volgt daarmee Zuid-Afrika en Burundi. 

Minister van Informatie Sheriff Bojang maakte de beslissing bekend in een verklaring die werd uitgezonden op de staatstelevisie. Gambia meent dat het hof zich alleen maar op het vervolgen van Afrikanen richt.

''Dit besluit komt voort uit het feit dat het ICC, hoewel de naam Internationaal Strafhof betekent, eigenlijk het Internationaal Kaukasisch Hof voor de vervolging en vernedering van gekleurde mensen, en speciaal Afrikanen is'', aldus Bojang.

Migranten

In een verklaring zegt Gambia dat het heeft geprobeerd om de Europese Unie voor het hof te dagen wegens de vele dode migranten in de Middellandse Zee, maar dat het geen enkele reactie heeft ontvangen.

''Er zijn heel veel westerse landen, zeker dertig, die verschrikkelijke oorlogsmisdaden hebben gepleegd tegen soevereine landen en hun inwoners. Sinds de oprichting van het ICC is echter geen enkele westerse oorlogsmisdadiger vervolgd.''

Bij het in 2002 geopende hof zijn 124 landen aangesloten. Burundi heeft als eerste aangegeven het lidmaatschap op te zeggen. Vorige week deed Zuid-Afrika dat ook.

Het ICC is het eerste tribunaal met permanente internationale bevoegdheid om volkenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden te vervolgen. Sinds de oprichting zijn enkel Afrikanen gedaagd.