Honderden Australiërs kwamen dinsdag op een eiland samen in de staat West-Australië om te herdenken dat de Nederlandse ontdekkingsreiziger Dirck Hartog vier eeuwen terug als eerste Europeaan de westkust van het land ontdekte.

De groep Australiërs kwam naar Dirk Hartog Island, dat vernoemd is naar de ontdekkingsreiziger en zo'n 700 kilometer ten noorden van Perth ligt.

Hier kwam de Nederlander aan land en liet hij een gegraveerde schaalplaat achter.

"Dit is de eerste plek in West-Australië waarbij we kunnen aantonen dat Europeanen aan land kwamen en waarbij zij bewijs van hun bezoek achterlieten," vertelt een van de directeuren van het Western Australia Museum aan ABC.

Een replica van het Nederlandse verkenningsschip de Duyfken voer wekenlang langs de kust van Western Australia en bereikte bij de ceremonie het eiland.

Discussie

Janine Oxenham was betrokken bij de ceremonie en zegt dat de opening ook discussie met zich meebracht, vooral door de Aboriginals die al ver voor de komst van Hartog in Australië woonden. "We hebben onderling veel gesprekken gevoerd en dat was goed."

"We blijven ons afvragen hoe het leven toen voor ze was en hoe ze het vonden om die schepen binnen te zien komen. Misschien dachten ze wel dat ze spoken zagen aankomen."

Dirck Hartog (1580-1621) werkte onder meer voor de VOC. Hij bracht een groot deel van West-Australië in kaart. In zestien steden in Australië zijn straten naar hem vernoemd.