Een groep Franse werklieden is dinsdag begonnen met de sloop van het vluchtelingenkamp in Calais. Maandag werd gestart met het ontmantelen van 'de jungle'.

De groep van ongeveer twintig werklieden zijn met sloophamers bezig constructies gemaakt door vluchtelingen af te breken.

Er staan ook twee bulldozers in de buurt van het kamp, maar deze zijn nog niet ingezet.

In het kamp woonden tot maandag ruim 6.500 illegalen, die het liefst zo snel mogelijk naar het Verenigd Koninkrijk vertrekken. De Fransen willen de bewoners van het in hun ogen illegale kamp verspreiden over opvangcentra elders in het land.

Video: Dit moet u weten over 'de jungle van Calais'

Dit moet u weten over 'de jungle van Calais'
Dit moet u weten over 'de jungle van Calais'

Tevreden

Minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken toonde zich maandagmiddag tevreden over het rustige verloop van de ontruiming. Hij zei tegen Franse media dat de situatie onder controle is. De opgeroepen 1.250 politiemensen en gendarmes hoefden niet in te grijpen.

Naar verwachting duurt de ontruiming drie dagen. 

Kinderen

De vluchtelingen die naar officiële opvangcentra gaan, komen voornamelijk uit Afghanistan, Soedan, Ethiopië en Eritrea.

Kinderrechtenorganisatie Save the Children waarschuwde dinsdag dat veel minderjarigen zich nog niet hebben kunnen registreren, terwijl de sloop van het kamp al is begonnen. Sommige kinderen zouden daardoor niet terecht kunnen op een veilige plek.