Het aantal bootvluchtelingen dat dit jaar is omgekomen tijdens een tocht over de Middellandse Zee is al bijna net zo hoog als het aantal over heel 2015. 

Uit nieuwe cijfers van de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, blijkt dat er dit jaar zeker 3.740 mensen de oversteek niet overleefden. In 2015 waren dat er 3.771 in totaal. 

Daarentegen is het aantal vluchtelingen dat naar Europa probeert te reizen drie keer lager, met in 2015 ruim een miljoen bootvluchtelingen tegenover 327.800 dit jaar. 

Sinds het vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije proberen migranten en vluchtelingen vaker via Libië naar Italië te varen. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is dat een gevaarlijke zeeroute en overleeft één op de 47 mensen die overtocht niet. Vorig jaar, voordat het akkoord gesloten werd, ging de route van veruit de meeste vluchtelingen via Turkije naar Griekenland. 

Tegelijk

Een woordvoerder van de VN-organisatie sprak over "smokkelen op bijna industriële schaal". Mensensmokkelaars zouden vaak meerdere, ongeschikte, boten tegelijk de zee op sturen, waardoor reddingsdiensten de handen vol hebben. Ook is het dan moeilijker om een groot gebied in de gaten te houden.

Zo liet de Italiaanse kustwacht weten dat maandag in 21 reddingsmissies zo'n 2200 migranten zijn gered van bootjes op de Middellandse Zee. Ook werden zestien lichamen geborgen. De omstandigheden op zee met de winter in aantocht, worden steeds gevaarlijker.