In het noordoosten van Kenia zijn dinsdagochtend zeker twaalf mensen omgekomen bij een aanslag met explosieven, meldt AFP.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar de Somalische terreurgroep al-Shabaab pleegt regelmatig aanslagen in het buurland. 

De militanten van al-Shabaab vielen volgens de Keniaanse krant The Standard een gasthuis aan in Mandera, in het uiterste noordoosten van het land. Ze gebruikten granaten en zelfgemaakte explosieven.

Er is een klopjacht naar de daders gaande.

Eerder deze maand doodde al-Shabaab zes mensen in dezelfde regio. Al-Shabaab voerde in de afgelopen jaren meerdere aanvallen uit in Kenia, meestal in de buurt van de grens met Somalië, maar soms ook verder het binnenland in. Al-Shabaab pleegt de aanslagen als wraak voor het zenden van Keniaanse troepen in 2011 om te vechten tegen de terreurbeweging. 

Garissa

In 2015 doodde al-Shabaab 148 mensen op een universiteit in Garissa en in 2013 kwamen 67 mensen om bij een aanval van de terreurbeweging op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Door de aanslagen wordt de Keniaanse toeristenindustrie grote schade toegebracht. 

Al-Shabaab zegt dat de aanvallen doorgaan totdat Kenia zijn troepen terugtrekt uit Somalië. De Keniaanse militairen maken deel uit van een troepenmacht van de Afrikaanse Unie die in Somalië een door de Verenigde Naties erkende regering ondersteunt.

Inlichtingenfunctionaris

Al-Shabaab heeft maandag in de Somalische stad Mogadishu ook een hoge inlichtingenfunctionaris gedood. Hij werd door gewapende mannen van de groepering doodgeschoten toen hij naar een moskee liep.

Het gaat om kolonel Abdiasis Araye. Al-Shabaab doodt geregeld militairen en politieagenten die onderdeel zijn van de militaire vredesmissie AMISOM van de Afrikaanse Unie.