Een krachtige explosie in het noordwesten van China heeft zeker 14 mensen het leven gekost. Nog eens 147 raakten gewond.

Elf gewonden zouden er slecht aan toe zijn. Reddingswerkers zoeken in de puinhopen naar overlevenden, meldt het Chinese persbureau Xinhua. Vermoedelijk loopt het dodental nog op.

De explosie vond plaats in Xinmin in de provincie Shaanxi. Bij de ontploffing raakten tientallen gebouwen beschadigd, waaronder een ziekenhuis en een kinderopvang.

Volgens een eerste onderzoek van de politie is de klap veroorzaakt door illegaal opgeslagen explosieven. De eigenaar van het gebouw zou al zijn opgepakt. Er wordt gezocht naar de huurder.

De Chinese autoriteiten hebben de plaats hermetisch afgesloten voor journalisten. Ook zijn berichten over de ontploffing van sociale media verwijderd.

Video: Doden en gewonden door explosie in China

Chemicaliën

Regelmatig vinden in China explosies plaats van slecht opgeslagen chemicaliën en industriële explosieven. Die zijn gemakkelijk te verkrijgen omdat het land een intensieve mijnbouwsector heeft. Zo kwamen bij een serie grote explosies in een chemische opslagplaats in Tianjin vorig jaar 165 mensen om het leven. 

Daarnaast zijn ook gevallen bekend waarbij explosies expres werden veroorzaakt bij lokale ruzies over landeigendom.