De Verenigde Naties vragen aan de internationale gemeenschap 200 miljoen dollar (184 miljoen euro) voor de slachtoffers van de cholera-uitbraak in Haïti in 2010. 

De plannen voor de miljoenenhulp betekenen echter geen schuldbekentenis, zo zei David Nabarro, de speciale gezant van secretaris-generaal Ban Ki Moon maandag in New York.

"We spreken over niets anders dan morele verantwoordelijkheid voor diegenen die door de cholera-epidemie het ergste zijn getroffen", aldus Nabarro. De helft van de 200 miljoen dollar gaat direct naar de slachtoffers en hun families. Volgens Nabarro komt dat neer om ongeveer 10.000 dollar per familie.

De VN heeft in augustus erkend een belangrijke rol te hebben gehad in de uitbraak. In 2010 veroorzaakten VN-vredessoldaten een epidemie op Haïti door rioolwater in een rivier te lozen waar burgers uit dronken. Dit gebeurde tijdens de hulpacties na de aardbeving die honderdduizenden mensen doodde. De cholera heeft op Haïti sindsdien meer dan negenduizend levens geëist.