Gewapende aanvallers hebben maandagavond een opleidingscentrum van de politie in de Pakistaanse stad Quetta bestormd en een hondertal mensen gegijzeld. Zeker 59 mensen zijn gedood.

Dat meldt de Pakistaanse tv-zender Samaa TV. Er zouden 117 gewonden in kritieke toestand verkeren. Naar verwachting neemt het dodenaantal nog toe, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken van de provincie Beloetsjistan in de nacht van maandag op dinsdag weten. Na vijf uur van hevige vuurgevechten en explosies zijn de gevechten beëindigd. 

Omstreeks maandagavond 21.00 uur Nederlandse tijd drongen drie gewapende mannen het terrein van de politieschool binnen. Ze schoten daar om zich heen en namen honderden kadetten in gijzeling.

Veiligheidstroepen van het leger en leden van de paramilitaire organisatie Frontier Corps omsingelden daarop het terrein en begonnen een bevrijdingsactie. Daarbij zijn de drie daders doodgeschoten, laten autoriteiten weten.

Bekijk beelden van kort na de aanval

IS

Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. Een IS-bevelhebber heeft een Pakistaanse journalist gedreigd met meer aanslagen en gezegd dat IS binnenkort de nachtmerrie van de Pakistaanse regering zal zijn. Islamitische Staat heeft voor later op de dag een uitgebreide verklaring aangekondigd.

De autoriteiten houden er rekening mee dat de aanval ook kan zijn gedaan door de soennitische groepering Lashkar-e-Jhangvi (LeJ). Drie militanten zouden tijdens de aanval contact hebben gehad met leidinggevenden in Afghanistan, blijkt uit onderschepte communicatie.

Studenten

Volgens een woordvoerder van het provinciebestuur zijn waren er ten tijde van de gewelddadige inval ongeveer tweehonderd studenten aanwezig. De meeste dodelijke slachtoffers waren politiekadetten.

In 2006 en 2008 was het complex ook al doelwit. Toen kwamen er raketten neer op het terrein. In 2014 vielen extremisten een school van het leger aan in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 140 mensen werden daarbij gedood.