Een demonstratie in de Centraal-Afrikaanse Republiek is maandag op geweld uitgelopen, met vier doden tot gevolg.

Veertien mensen raakten gewond. Dat hebben de Verenigde Naties bekendgemaakt.

Blauwhelmen in de hoofdstad Bangui en onbekende gewapende lieden schoten op elkaar, zei het lokale Rode Kruis. De omgekomen slachtoffers waren allen betogers.

Honderden mensen waren de straat op gegaan om het vertrek van de VN-vredesmacht uit het land te eisen. Volgens een ooggetuige hadden de betogers anti-VN-posters bij zich en bekogelden ze blauwhelmen met stenen.

De VN-militairen losten in eerste instantie waarschuwingsschoten. Vervolgens brak er een vuurgevecht uit tussen de blauwhelmen en gewapende lieden in de buurt van de betogers.

Grote crisis

Het land verkeert al jaren in crisis sinds de christelijke president door de Séléka werd afgezet. Een vijfde van de bevolking is op de vlucht geslagen om aan het geweld te ontkomen. De ruzies tussen christenen en moslims leidt met regelmaat tot bloedige confrontaties.

In februari vonden er presidentsverkiezingen plaats, maar de winst van voormalig premier Faustin-Archange Touadera heeft alleen in de hoofdstad Bangui enige rust gebracht. In de rest van het land woedt de strijd in alle hevigheid door.