Het hof van beroep in Belfast heeft maandag bepaald dat de Noord-Ierse bakkers ook aan homoseksuelen taarten moeten leveren. De rechter is van mening dat als ze weigeren er sprake is van seksuele discriminatie. Dat is wettelijk verboden.

De zaak kwam aan het rollen toen activist Garath Lee bij de Asher Baking Company à raison van 36,50 pond een taart bestelde met daarop de Sesamstraat-idolen Bert en Ernie met hun oproep het homohuwelijk te steunen.

De bakker belde hem twee dagen later terug met de mededeling dat hij de taart niet wilde bakken omdat de opdracht indruiste tegen zijn geloofsovertuiging en niet strookte met de leer van de Bijbel.

De commissie gelijke behandeling van Noord-Ierland spande daarop een kort geding aan tegen de principiële eigenaar van de bakkerij en kreeg gelijk. Het hof bevestigde die uitspraak.

Hooggerechtshof

In Noord-Ierland, waar homoseksuele koppels nog niet mogen trouwen, moet een particulier bedrijf aan iedereen leveren of aan niemand. Klanten weigeren op grond van religieuze, politieke of seksuele voorkeur mag niet.

De christelijke baas, die zich beriep op godsdienstvrijheid, rest nu nog de gang naar het hooggerechtshof in Londen.