De Nederlandse oorlogsverslaggever Bud Wichers, die vrijdag gewond raakte tijdens een beschieting door een scherpschutter in de Iraakse stad Kirkuk, komt maandagavond aan in Nederland.

De journalist vertrekt maandag om 17.00 uur (Nederlandse tijd) vanuit Irak naar Amsterdam en landt waarschijnlijk rond 22.00 uur, zegt hij in De Stentor.

Wichers liep een schampschot op aan zijn arm. Ook liep hij een gekneusde rib op en een scheurtje in zijn neus, omdat hij wegdook om kogels van de sluipschutter te ontwijken. De journalist werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio.

De journalist zegt in De Stentor veel pijn te hebben. "Ik heb vannacht hooguit een halfuurtje geslapen. Maar goed, het belangrijkste is dat ik er nog ben en dat ik weer gezond word. Desondanks baal ik er wel van dat ik mijn werk moet afbreken."

De aanval die terreurgroep Islamitische Staat (IS) vrijdag plaatste in Kirkuk werd afgeslagen. Tijdens de aanval werd een hotel en het stadhuis aangevallen. Ook bliezen zelfmoordterroristen zichzelf op bij een aantal politiebureaus en bij een elektriciteitscentrale.