De voormalige emir van Qatar, Khalifa bin Hamad al-Thani, is zondag op 84-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft de koninklijke familie van de golfstaat bekendgemaakt. In het land zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

al-Thani kwam in 1972 aan de macht toen hij zijn neef  Ahmad bin Ali al-Thani verdreef. Zelf werd hij in 1995 door zijn eigen zoon, Hamad bin Khalifa al-Thani, aan de kant gezet toen hij tijdens zijn vakantie in Zwitserland verbleef. In de praktijk stond zijn opvolger, destijds minister van Defensie, al enkele jaren aan het roer.

Ondanks dat al-Thani stelde de macht weer terug te willen grijpen, bleef hij na de machtsoverdracht in Europa wonen. In 2004 keerde hij weer terug naar zijn thuisland. Tot zijn dood leidde hij een teruggetrokken bestaan.

In de 23 jaar dat al-Thani aan de macht was, moderniseerde de golfstaat. Dat kwam voornamelijk door de enorme olieopbrengsten. Sinds 2013 is zijn kleinzoon, Tamim bin Hamad bin al-Thani, de emir.

Qatar heeft zich sinds de jaren vijftig ontwikkeld van een arm en dunbevolkt schiereiland tot een van de rijkste landen ter wereld per hoofd van de bevolking. Het land heeft ruim twee miljoen inwoners.