De Litouwse partij Unie van Boerenstand en Groenen (LVZS) heeft zondag onverwachts de meeste stemmen gekregen in de parlementsverkiezingen in het Baltische land.

De partij van voormalig minister Saulius Skvernelis won in 2014 slechts één zetel in het parlement. Zondag won de agrarische partij echter 54 van de 141 zetels in het parlement.

De boerenpartij doet het daarmee beter dan de conservatieve Thuisland Unie en de Sociaal Democratische Partij. De unie kreeg 30 zetels, terwijl de sociaal-democraten het moeten doen met 17 zetels.

LVZS heeft vooral veel steun buiten de grote steden van het land. De resultaten kunnen worden gezien als een groot verlies voor premier Algirdas Butkevicius van de Sociaal-Democraten.

Regering

De regeringspartij had te maken met een aantal corruptieschandalen en was verantwoordelijk voor een onpopulaire wetswijziging die ontslagrecht versoepelt.

Veel mensen op het platteland die de vorige keer voor de Sociaal-Democraten stemden, hebben er daarom voor gekozen om voor de landbouwpartij te gaan, meldt LRT.

LVZS zegt gesprekken voor een coalitie te beginnen met de sociaal-democraten en de conservatieven. "Onze regering wordt transparant, verantwoordelijk, professioneel en resoluut", alus Skvernelis.