Een meerderheid van de Amerikanen gelooft dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. 

Uit een peiling van Reuters/Ipsos blijkt dat dit geldt voor 63 procent van de Amerikanen. Onder het deel van de bevolking dat zich als Republikeins ziet is dit een derde.

Ondanks de beschuldigingen van seksueel misbruik, die Trump ontkent, en zijn omstreden bewering dat het verkiezingsproces wordt gemanipuleerd, is zijn achterstand op Hillary Clinton kleiner geworden. In de meest recente peiling, gehouden van 14 tot 20 oktober, staat de New Yorkse vastgoedmagnaat op 40 procent. Clinton zou 44 procent van de kiezers achter zich hebben.

Een week eerder stond de Democrate op hetzelfde percentage, terwijl Trump het toen met 37 procent moest doen.

Gelijk

De steun voor Clinton in de wekelijkse Reuters/Ipsos-peiling nam steeds verder toe sinds eind augustus, toen beide kandidaten nog gelijk opgingen.

Het verschil tussen Clinton en Trump is nu weer hetzelfde als voor 7 oktober, toen een video uit 2005 uitlekte waarin de Republikein opschept over het betasten en kussen van vrouwen. Sindsdien hebben meerdere vrouwen de publiciteit gezocht met persoonlijke verhalen over ongewenste intimiteiten door Trump. De incidenten zouden hebben plaatsgevonden vanaf de jaren 80 tot 2007.

Beweegredenen

Reuters vroeg meerdere in de peiling ondervraagde kiezers over hun beweegredenen om op Trump te stemmen terwijl ze geloven dat hij vrouwen heeft misbruikt. Voor deze groep bleek het verleden van de steenrijke zakenman minder belangrijk dan wat hij als president kan betekenen.

Zo zei de 83-jarige Evelyn Brendemuhl uit Hope, in de staat North Dakota, over haar voorkeur voor Trump en problemen met Clinton: "Ik schaam me dat ons land niet met betere kandidaten kan komen, om eerlijk te zijn. Maar hij zal conservatievere rechters benoemen en zij is voor abortus, en daar ben ik tegen."

Reuters/Ipsos peilde 1640 waarschijnlijke kiezers, waaronder 546 Republikeinse stemmers, in alle 50 Amerikaanse staten. De peiling heeft een foutmarge van 3 procent.