Turkije en Irak hebben een principeakkoord bereikt dat op termijn kan leiden tot een Turkse rol in het offensief richting Mosul.

Dat zei de Amerikaanse minister Ash Carter (Defensie) na een bijeenkomst met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

"Ik denk dat er in principe een akkoord ligt. We kijken nu naar de praktische kanten daarvan. Dat is waar we nu aan werken", zei Carter in Ankara.

Erdogan stelde eerder deze maand al dat Turkije troepen in gaat zetten ter ondersteuning van het offensief om Mosul te heroveren. De Iraakse premier Haider al-Abadi ontkende de Turkse rol in het offensief en zei dat Turkse troepen "onder geen enkele omstandigheid mogen deelnemen aan de bevrijding van Mosul". Erdogan zei daarop dat "het Turkse leger geen bevelen van de Iraakse premier opvolgt".

Turkije heeft een militair contingent in Noord-Irak om strijders te trainen. Die moeten onder meer helpen bij de herovering van Mosul op Islamitische Staat. Dat is tegen het zere been van de Iraakse regering, die de aanwezigheid van Turkse troepen ziet als inbreuk op de Iraakse soevereiniteit.

Bevrijd

Iraakse strijdkrachten rukken steeds verder op naar het Noord-Iraakse IS-bolwerk Mosul. Iraakse militairen en Koerdische peshmerga-strijders hebben inmiddels vijftien dorpen rond Mosul van IS bevrijd.

De stad is sinds maandag het middelpunt van een offensief tegen IS, omdat het de laatste grote stad van IS in Irak is. De IS-strijders zetten autobommen, bermbommen, mortieren en scherpschutters in tegen het Iraakse leger en hun medestrijders.

Donderdagochtend liet al-Abadi al weten dat het offensief tegen IS in Mosul sneller verloopt dan gepland.